top of page

De vrijmetselaar

tunnel

De vrijmetselaar

Dé vrijmetselaar bestaat niet. Ze komen in vele soorten en maten, ieder met zijn eigen achtergrond, overtuigingen en ideeën. Binnen die diversiteit zijn er ook dingen die ons binden, en die ervoor zorgen dat we een bijzondere broederband met elkaar hebben. Een band die in principe voor het leven is. Een vrijmetselaar is ‘een vrij man van goede naam’. De vrijmetselarij zoekt naar wat mensen bindt en probeert weg te nemen wat mensen verdeelt.

Symboliek

De vrijmetselarij is dol op symbolen; waar je kijkt (en luistert) kom je bouw- en lichtsymboliek tegen. In het begin is het een beetje wennen om je al die nieuwe terminologie eigen te maken, maar gaandeweg snap je niet alleen steeds beter waar het over gaat, maar leer je ook aan elk symbool jouw eigen betekenis toe te kennen: een bijzondere ervaring!

 

Over symbolen gesproken: vrijmetselaars zien zichzelf als een ruwe steen waar je - met het juiste gereedschap! - aan kunt werken om er een zuivere kubieke steen (aan alle kanten precies even groot en met perfecte haakse hoeken) van te maken. Dat einddoel zal niemand ooit bereiken, maar de weg ernaar toe is vele malen belangrijker dan het eindresultaat. Je leest het al: we zijn bij de vrijmetselarij ook niet vies van een welluidend cliché!

 

In de teksten en rituelen zitten best een hoop bijbelse en christelijke elementen, maar de vrijmetselarij is per se geen godsdienstige beweging. Het staat elke vrijmetselaar vrij om wel of niet een geloof aan te hangen, en wij respecteren elkaars keuze daarin.

 

De vrijmetselarij is een inwijdingsgenootschap. Dat betekent dat wanneer je als kandidaat wordt toegelaten, je ingewijd zult worden tot leerling-vrijmetselaar. Hoe die inwijding precies gaat, vertellen we je niet van tevoren. Dan is namelijk de lol er een beetje af. Dat die inwijding voor iedere vrijmetselaar een gedenkwaardige gebeurtenis is geweest staat echter als een paal boven water.

Checklist

Een gevleugelde uitspraak binnen de vrijmetselarij: ‘Om vrijmetselaar te worden, moet je het eigenlijk al zijn.’ Maar hoe kom je daar achter, als gewone sterveling? Het volgende checklistje zou je kunnen helpen. Is je oprechte antwoord op meer dan 5 van de 7 stellingen JA, dan schuilt er zeker een vrijmetselaar in je. Bij 3 keer JA van de 7 raden we je aan om je nog eens wat verder in het onderwerp te verdiepen.

 

1. Ik heb sterk het idee dat er ‘meer’ is dan we met het blote oog kunnen zien.

2. Ik vind het leuk en belangrijk om regelmatig met anderen ‘op niveau’ van gedachten te wisselen over allerlei verschillende onderwerpen.

3. Ik heb meer dan gemiddelde belangstelling voor filosofie, psychologie en geschiedenis.

4. Ik wil graag dat het goed gaat met de wereld.

5. Als een vriend van me het moeilijk heeft dan bied ik hem direct een stevige schouder en een helpende hand.

6. Ik heb behoefte aan geestelijke guidelines, een moreel kompas, handreikingen om mijn leven zo goed mogelijk te leven.

7. Ik ben erg gesteld op een wezenlijk contact met andere mensen.

bottom of page